Kategoriat
Rakentaminen

Talon rakentaminen pähkinänkuoressa

Talon rakentaminen voi alkuun tuntua ylitsepääsemättömältä. Se sisältää useita eri vaiheita, rakentamisen hinta on yleensä aikamoinen mysteeri ja ihan vain alkuun pääseminen vaatii jo merkittäviä ponnistuksia. Me keräsimme sinulle tietopaketin, jonka avulla pääset alkuun. Luonnollisesti mielellämme myös rakennamme talosi, kun pääset rakennusprojektissa niin pitkälle. Artikkeli on suunnattu ensimmäistä kertaa rakentaville, mutta voit löytää siitä hyviä vinkkejä itsellesi, vaikka et olisi ensimmäistä kertaa pappia kyydissä.

Sisältö:

Miten päästä alkuun talon rakentamisessa?

Rakentamisessa alkuun pääseminen voi olla haasteellista ensikertalaiselle. Et välttämättä tiedä keneen kannattaisi ensimmäisenä olla yhteydessä ja toisaalta et myöskään ole varma, että onko rakentaminen fiksumpaa kuin valmiin ostaminen. Ostamisen ja rakennuttamisen välillä valinnan tekeminen vaatii hyvät taustatiedot. Sinun pitää tietää, että mitä saat kummassakin vaihtoehdossa ja paljonko talon rakentamisesta tai ostamisesta syntyy kustannuksia.

Ostettaessa hinnan näkee myynti-ilmoituksesta, mutta oman talon rakentamisen hinta on vaikeampi määritellä. Tästä syntyy rakentamiseen tyypillinen muna vai kana ongelma: pitäisi saada pankista lainaa, että voi rakentaa, mutta ei voi hakea lainaa, koska on epäselvää, mitä talon rakentaminen tulisi maksamaan. Ratkaisu ongelmaan on yksinkertainen ja me annamme sinulle ohjeet tässä artikkelissa. Tiivistettynä — ei kannata ostaa tonttia tai mitään muuta, ennen kuin tiedät koko taloprojektin hinnan.

Karkea arvio rakentamisen hinnasta on 2000 euroa / m2, mutta kun mukaan otetaan maanrakennustyöt ja perustustyöt yms. niin hinta nousee noin 3000 euroon neliöltä. Tällä hinnalla onnistuu perusrakentaminen ja erikoisemmat ratkaisut tai materiaalit tulevat reilusti kalliimmaksi. Tämä tarkoittaa, että perustasolla 100 m2 talon hinnaksi tulisi 300 000 euroa. Taloon saa toki upotettua isommankin omaisuuden.

Ensimmäinen vaihe talon rakennusprojektissa on siis se, että sinä valitset ja tiedät minkälainen talo täyttäisi tarpeesi. Sen jälkeen tarkempi hinta selviää tarkemmalla suunnittelulla eli edessä on sopivan talopaketin tai suunnittelijan/arkkitehdin etsiminen.

Valitse oikea suunnittelija omalle talollesi

Olennaiseksi rakentamisessa muodostuu halujen ja tarpeen välinen taistelu. Meidän vinkkimme on, että valitse avuksesi suunnittelija, joka ymmärtää myös kustannusten päälle. Joskus suunnittelijat saattavat villiintyä ja kustannuspuoli unohtua. Auttaa myös, jos pidät rakennusliikkeen mukana prosessissa heti alusta lähtien. Rakennusliikkeillä on yleensä kustannuspuoli hyvin hallussa.

Jo karkean hinta-arvion perusteella pystyt tekemään ensimmäiset johtopäätökset. Kuulostaako 3000 euroa / m2 mahdolliselta? Saatko rahoituksen järjestettyä tällaiselle summalle?

Pankkiin ei kuitenkaan kannata lähteä ennen, kuin olet tehnyt ammattilaisen kanssa tarkan suunnitelman ja realistisen budjetin talon rakentamiseksi.

Rakentamisen suunnittelu kannattaa aloittaa välttämättömyyksistä eli tarpeista ja jos budjettiisi jää tilaa, aina on mahdollista lisätä. Unelmien talosta jonkin osan pois jättämäinen on aina monin kerroin vaikeampaa kuin perusversioon lisääminen.

Lähes jokaisella talopakettien valmistajalla on tarjolla suunnittelupalvelu tai vaihtoehtoisesti voit palkata arkkitehtitoimiston ja rakennesuunnittelijan. Suunnittelupalvelun kautta sinulle tehdään tarkempi suunnitelma talostasi. Talon rakentamisen suunnittelupalvelun hinta vaihtelee muutamista sadoista muutamiin tuhansiin euroihin.

Ensimmäiseen suunnittelutapaamiseen kannattaa ottaa omat ideat mukaan. Käytännössä sinulla voi olla piirustuksia, leikkeitä tai vaikka sanallista kuvausta unelmiesi talosta. Suunnittelun lopputuloksena saat talon piirustukset ja yleensä myös 3D-mallin. Lisämaksusta onnistuu yleensä myös sähkö- ja lvi-suunnitelmien teko.

Osa suunnittelupalvelua on se, että talo ja tontti suunnitellaan yhteensopiviksi. Yleensä tonttia ei kannata hankkia, ennen kuin tiedät tarkan hinnan talollesi ja mitä saat vastineeksi rahallesi. Suunnittelussa voit kertoa tässä kohtaa, että minkälaista tonttia etsit. Voit myös sopia, että haluat suunnitelman päivityksen, kun tiedät tarkan tontin ja kaavamääräykset.

Meidät kannattaa ottaa mukaan jo suunnitteluvaiheessa, koska pystymme auttamaan kustannustehokkaiden ratkaisujen valinnassa.

Talon rakentaminen hinta?

Talon rakentamisen hinnan arviointi on todella vaikeata ennen kuin tarkat suunnitelmat ovat valmiina. Hinta muodostuu pitkälti sen perusteella, minkälaisia valintoja teet rakentamisen suhteen.

Netistä löytyy useampia hyviä laskureita talon rakentamiseen ja niiden avulla on mahdollista arvioida paljonko talon rakentaminen maksaa. Kannattaa kokeilla esimerkiksi rakentaja.fi sivuston kustannuslaskuria. Merkittävimmät rakentamisen hintaan vaikuttavat tekijät ovat

 • Tontin muoto ja pohjaolosuhteet
 • Rakennuksen koko, muoto ja kerrosten lukumäärä
 • Runko- ja pintamateriaalit
 • Katon muoto ja materiaali
 • Lämmitystapa, muu tekniikka ja ilmanvaihto

Esimerkiksi tasaiselle ja tukevalle tontille on merkittävästi edullisempaa rakentaa kuin mutaiseen rinteeseen. Lisäksi neljäkulmainen talo on lähtökohtaisesti edullisempi pystyttää kuin 16 kulmainen. Puu taas on materiaalina betonia edullisempi. Lämmityksessä maalämpö on rakennusvaiheessa kalliimpi kuin suora sähkö, mutta käytössä tilanne voi olla toisin päin.

Jokaisella on varmasti omat preferenssit minkälaisesta talosta pitää ja mistä materiaaleista sen haluaa tehdä. Ammattimainen rakennusliike pystyy toteuttamaan juuri toiveidesi mukaisen talon.

Talon rakentamisen vaiheet

Talon rakentamisen vaiheet vaihtelevat hieman rakennusprojektista riippuen, mutta alla oleva lista antaa hyvän yleiskäsityksen. Vaiheet voidaan jakaa kahteen osaan. Niihin, jotka tehdään ennen varsinaisen rakennusprojektin aloittamista (suunnittelu) ja niihin, jotka ovat osa varsinaista talon rakentamista.

Tee ennen talon rakentamisen aloittamista

 1. Kartoita tarpeesi ja tee alustava budjetti
 2. Tee alustava valinta minkälaisen tontin tulet ostamaan
 3. Valitse suunnittelija ja ota rakennusliike mukaan suunnitteluun
 4. Teetä tarkemmat piirustukset
 5. Pyydä tarjoukset talosta ja sen rakentamisesta piirustusten perusteella
 6. Ota pankkiin yhteyttä lainasta sopimiseksi
 7. Tarkista, että rakennusliike huolehtii lupa-asiat kuntoon
 8. Varaudu siihen, että lupa-asioiden käsittely voi kestää useita kuukausia

Taloprojektin vaiheet

 1. Maatyöt ja maarakennus
 2. Perustusten teko
 3. Rakennuksen rungon pystyttäminen
 4. Katon ja ikkunoiden asennus
 5. Täydentävien rakenteiden teko (väliseinät, terassit yms.)
 6. Pintojen viimeistely ja kalusteiden asennus
 7. Sähkö- ja putkityöt etenevät koko ajan talon rakentamisen edetessä
 8. Loppusiivous ja avaimien luovutus

Talon rakentamisen budjetti

Varmasti olet jo oppinut, että tarkan hinnan määrittäminen onnistuu vasta tarkkojen piirustusten ja tontin valitsemisen myötä. Karkean budjetin tekemiseen voit käyttää rakentaja.fi -sivuston laskuria. Lisäksi kokosimme alle karkeat hinnat budjetointiin noin 100 m2 talolle:

 1. Suunnittelut 9000 € (arkkitehti, rakennesuunnittelu, lvi ja sähkö)
 2. Tontin hankinta (katso myytävät tontit oikotiellä)
 3. Rakennuslupa noin 1500 €
 4. Rakennustyövakuutuksen ottaa ja maksaa rakennuttaja
 5. Tontin pohjatutkimus noin 1400 €
 6. Maarakennus, helppo 8 000 € / vaikeampi 20 000 €
 7. Tien rakentaminen 1 000 – 10 000 €
 8. Liittymät Sähkö noin 2 000 € & vesi ja viemäri noin 2 400 €
 9. Lämmitysmuodon valinta: pienellä rakennuskustannuksella (5-20 000 €) poistoilmalämpöpumppu (PILP) tai pitkällä tähtäimellä maalämpö +aurinkolämpö
 10. Perustusten teko 5000 €
 11. Talopaketti esimerkiksi 50 000 €
 12. Rakennuksen rungon pystytys ja katon asennus 7000 €
 13. Täydentävät rakenteet 50 000 €
 14. Pintarakenteet 30 000 €
 15. Kalusteet esimerkiksi 20 000 €
 16. Sähkötyöt noin 15 000 €
 17. Lämpö, vesi, ilma noin 25 000 €
 18. Pihatyöt noin 10 000 €

Yhteensä kokonaishinnaksi muodostuu noin 3000 euroa neliömetriä kohden.

Olet varmasti kuullut kauhutarinoita siitä, miten rakennusprojekti voi mennä pieleen. Yleisimmät ongelmat ovat budjetin tai aikataulun tai molempien pettäminen. Luotettavat talotoimittajat ja rakennusliikkeet pysyvät budjetissa. Aina tulee yllätyksiä, mutta kokenut rakennusliike osaa niihin varautua. Sinun kannattaa katsoa muiden kokemuksia tulevista yhteistyökumppaneistasi ennen kuin teet päätöksen.

Talon rakentaminen pienellä budjetilla

Kasasimme muutamia säästövinkkejä jouduttamaan pienellä budjetilla rakentamista. Laadusta ei kannata tinkiä, koska se tulee pitkällä aikavälillä todella kalliiksi, mutta näillä vinkeillä säästät riihikuivaa vinon pinon ja ennen kaikkea fiksuissa paikoissa.

 • Hanki tontti, joka vaatii vähän maatöitä
 • Seuraa kasvua hakevien kuntien tarjouksia ”tontti eurolla”, mutta pidä huolta, että kuntaan on positiivinen muuttovirta
 • Punnitse vielä kerran, tarvitsetko kaikkia suunniteltuja neliöitä vai pärjäisitkö sittenkin pienemmällä asunnolla

Pienemmän asunnon etuja ovat myös jatkossa edullisemmat lämmitys- ja muut ylläpitokustannukset.

Rahoitus

Pankkirahoituksen eli rakennuslainan saamiseksi tarvitset ammattilaisen kanssa tehdyn realistisen kustannusarvion. Talon rakentamisen rahoitus on hieman erilaista kuin ostettaessa valmista taloa tai asuntoa. Merkittävimmät erot ovat vakuuksien käsittelyssä ja lainan nostamisessa. Myös tonttia varten on mahdollista saada lainaa.

Talon rakentamisessa tarvitaan lisävakuutta, kuten sijoituksia tai toinen asunto, jos omaa rahaa ei ole tarpeeksi rakentamisen aloittamiseen. Rakennettavalle talolle kertyy vakuusarvoa vasta rakennustöiden edetessä ja lainaa voidaan nostaa töiden etenemisen mukaisesti. Lainaa voidaan nostaa valmiusastetodistusta vastaan, joilla rakennustyömaan vastaava mestari varmistaa projektin edistymisen. Valmiin kiinteistön vakuusarvo on Suomessa yleensä 70 ja 80 %:n välillä.

Ns. pitkästä tavarasta rakentaminen

Nykyisen Suomessa suurin osa taloista valmistuu talotehtaissa. Myös pitkästä tavarasta rakentaminen on mahdollista, mutta sen ongelma on rakenteiden altistuminen luonnonilmiöille. Suosittelemme tehtaalla rakennettua taloa. Talotehtaissa talopaketit valmistuvat kuivissa olosuhteissa ja ne saadaan kasattua nopeasti tiiviiksi rakennuspaikalla.

Rakentajan vastuu ja takuu asiat

Reilusti ja luotettavasti toimiva rakentaja dokumentoi kuvineen kaikki kriittiset työvaiheet. Uuden rakennuksen vuositarkastuksessa eli noin vuosi valmistumisen jälkeen järjestettävässä katselmuksessa käydään rakentajan kanssa puutteet tai virheet läpi. Vuositarkastuksessa ilmi tulevat asiat kuuluvat takuun piiriin ja talon omistajan täytyy vain listata asiat rakentajaa varten.

Vuositarkastuksen jälkeen on mahdollista reklamoida enää piilevistä virheistä eli sellaisista, jotka ovat olleet olemassa jo silloin, kun talo on valmistunut, mutta niitä ei ole voinut havaita aikaisemmin. Vuoden jälkeen löytyvät virheet pitää reklamoida heti löytymisen yhteydessä rakennusliikkeelle ja rakennusliike vastaa 10 vuoden ajan piilevistä virheistä. Katselmuksia ei järjestetä enää vuositarkastuksen jälkeen ja jokainen piilevä virhe käsitellään erikseen.

Rakennusvirheisiin liittyen kannattaa lukea YLE:n artikkeli silmä tarkkana rakennusvirheiden kanssa – toimi heti, jos huomaat virheen ja lisäksi FISE:n rakennusvirhepankista löytyy paljon esimerkkejä huonosti toteutetuista rakennusprojekteista.

Sinä

Rakennusprojekti saattaa olla stressiä lisäävä kokemus ja sinun on syytä varautua yllättäviin tilanteisiin. Myös materiaalien valinta vaatii kylmiä hermoja. Jo budjetoinnissa kannattaa ottaa huomioon materiaalivalinnat, että sinun ei tarvitse tinkiä toiveistasi projektin loppupuolella. Parhaiten pienennät riskejä ja vähennät omaa stressiäsi valitsemalla luotettavan rakennusliikkeen. Stressi helpottaa viimeistään, kun saat avaimet käteen sekä pääset nauttimaan ihanasta ja uudesta kodistasi.

Ota yhteyttä

Jos sinulla on talon rakentaminen alkamassa, ota yhteyttä meihin. Voimme auttaa sinut alkuun ja myös onnistuneesti alusta loppuun.